Search
13415395_1726436167611471_4584657859287811413_o

Yves Coolen leider in de Beker van België: “Opnieuw veldritwinter? Ik begin er aan te twijfelen”

Deze zomer begon voor Yves Coolen zoals alle vorige: voorbereiding op een nieuwe veldritwinter. De belofte van de Rock Werchter-Toekomstvrienden steeg de afgelopen maanden echter ver boven zichzelf uit en verbaasde vriend en vijand op de weg.

Lang in de kopgroep van Luik-Bastenaken-Luik voor beloften, tweede in Wezembeek-Oppem, vierde in Lierde … het is maar een kleine greep uit de lange erelijst van de afgelopen maanden. “Ik ben de afgelopen anderhalve maand inderdaad niet vaak buiten de eerste vijf geëindigd”, keek Coolen tevreden terug. “Dit geeft natuurlijk vertrouwen, zeker omdat dit eigenlijk een opbouwfase is.”

Ook afgelopen zondag in de Beker van Belgiëmanche, Memorial Albert Fauville Wanferchee-Baulet, kon hij zich op het podium werpen. Zestig kilometer ver brak de wedstrijd open. “Net na de eerste tussenspurt geraakten we met zeven renners weg”, schetste Coolen het kantelpunt. “Na vijftien kilometer moesten er drie renners overboord, waardoor we met vier verder moesten. Gelukkig was de verstandhouding goed en konden we heel de wedstrijd voorop blijven.”

Pas op anderhalve kilometer van het einde viel de kopgroep uit elkaar. “Peyskens en Robeet kozen het ruime sop, maar ik was opdat moment meer bezig met het klassement, dan met de daguitslag. Ik wist dat ik voor Brecht Stats moest eindigen om de leiding in het algemene en jongerenklassement naar me toe te trekken en dat is ook gelukt.”

Twee truien mocht Coolen dan ook omgorden na de wedstrijd op het podium. “Ik ga er uiteraard alles aan doen om de truien te houden. Maar Romsée-Stavelot-Romsée op 21 juni zal meteen een zware opdracht worden.”

“Crossen? Het wordt afwachten”

Afgelopen veldritseizoen werd, na nochtans een goede voorbereiding, een teleurstelling. “Alles viel in het water door communicatieproblemen tussen mijn trainer en mezelf. Midden in het seizoen ben ik dan ook overgeschakeld en ik voelde na de kerstperiode dat het beterde.”

Coolen begon zijn zomer als voorbereiding op een nieuw seizoen in het veld. “Maar daar begin ik nu aan te twijfelen”, vertelde hij eerlijk. “Als er op het einde van het wegseizoen een mooie aanbieding komt ga ik deze niet laten liggen en zal ik mij honderd procent toeleggen op de weg.”

Foto – Jo Groenevinger