Search
opleidingsploegen

Column – Zijn opleidingsploegen in deze vorm nog zinvol?

 Wout Van Aert, Jappe Jaspers en nu Eli Iserbyt. De opleidingsploegen zijn de laatste jaren allemaal al één van hun toppers kwijtgespeeld. De vraag reist dan ook opnieuw: hebben de opleidingsploegen in deze vorm nog zin?

De hele ‘opleidingsmanie’ kwam aan het einde van het seizoen 2011 op gang door Sven Nys. Hij kwam op de proppen met een -opdat moment- ‘uniek project’. De club Schriek 99’ zorgde voor de opleiding van aspiranten tot en met junioren. Daarna stroomden de talentvolle pionnen door naar KDL-Landbouwkrediet.

Nys haalde de mosterd voor zijn idee bij heel wat wegploegen. Opdat moment waren opleidingsploegen op de weg ‘hot’. Al snel volgden Beobank-Crodendon, Telenet-Fidea en als laatste ook Marlux-Napoleon Games. Het grote verschil is dat, buiten Telenet-Fidea, de andere ploegen geen beroep deden op een bestaande ploeg, maar zelf een team uit de grond stampten. Bij het opdoeken van Landbouwkrediet viel echter ook de eerste piramide in elkaar.

Afbrokkeling

In de eerste jaren van het opleidingssysteem ging alles goed. Wout Van Aert zorgde echter voor een eerste grote scheur in de piramide met zijn vertrek van Telenet-Fidea naar Vastgoedservice. Het eerste gekweekte talent verliet het nest op het moment dat hij iets zou gaan “opbrengen”.

Op de weg voltrok dit fenomeen zich al langer. De échte opleidingsploegen voor de nieuwelingen en junioren werden dan ook al snel afgezwakt. In het veldrijden bereikt de investering in de jeugd op dit moment daarentegen ongekende hoogtes, tot het aantrekken van aspiranten toe.

Ommekeer

Iets later dan op de weg beginnen nu echter ook in het veldrijden de nadelen van een opleidingsploeg binnen te sijpelen en proberen sommige teams het over een andere boeg te gooien. Ze grijpen zelfs terug naar Nys’ oorspronkelijke idee.

Crelan-Vastgoedservice was de eerste om dit te doen, door een samenwerking aan te gaan met Balen BC. Ook Beobank-Corendon slaat deze weg gedeeltelijk is. Afgelopen seizoen gingen ze een samenwerking aan met WAC Hoboken en stallen ze daar hun nieuwelingen en aspiranten. Hierdoor kunnen de jongens rustig groeien en is er een kruisbestuiving met de wegrenners van WAC Hoboken in de zomermaanden.

Ook Telenet-Fidea, ondertussen onder leiding van Sven Nys, lijkt deze weg in te slaan. We polsten bij Sven Vanthourenhout over de toekomst van het jeugdteam, maar hij liet naar ons gevoel het achterste van zijn tong op dat moment niet zien. Wat vast staat is dat hij nog steeds gelooft in het opleiden van jeugd, maar in welke vorm liet hij voorlopig in het midden. Er werd ons toegefluisterd dat er zelfs weer een samenwerking met Schriek 99’ in de maak zou zijn, al is er nog geen officiële bevestigen.

Het jeugdteam van Marlux-Napoleon Games gelooft wel nog volop in het ‘oude’ systeem en houdt zich bezig met het uitbouwen van een stevige jeugdkern. Is dit een probleem? Is dit overdreven en ongepast? Is dit een misinvestering?

Nee volgens mij niet… Investeren in de jeugd blijft ook voor de grote teams een belangrijke taak. Om het veldrijden groot te houden is het zelfs noodzakelijk. In welke vorm zal een eeuwige discussie blijven. Het risico dat een talent vertrekt zal altijd blijven bestaan, zoals dat in bij voetbal, atletiek, judo, frisbee … ook is.